Arma

 

Perineum noise leiblas yra, ko gero, vienintelis Lietuvoje, susiejantis DIY estetiką ir noise garsą. Kadangi šiemet šis leiblas švenčia 5ių metų gimtadienį, buvo nutarta pakalbinti šį Lietuvos noise scenos aktyvistą. Gero skaitymo.

* Trumpas prisistatymas. Kas tu, kodėl tu ir kaip tu?

Aš esu. Jau vien to užtenka. O kodėl ir kaip? – tai jau įvairių veiksnių ir ego padarinys, smulkmenos. Na bet apie tai mes ir šnekėsim čia kaip suprantu.



* Perineum švenčia 5ių metų gimtadienį šiemet. Kas per juos įvyko, kas pasikeitė, kokie nusivylimai ir kokie nauji įspūdžiai. Ir tuo pačiu pristatyk savo leiblą.


5 metai byloja koks prisirišęs prie šios veiklos, kaip aš tarnauju PERINEUM, tiesiog ištikimas vergas. Per šiuos metus aš išmokau lygiai kirpti popierių, klijuoti audinius ant popieriaus, lankstyti cd dėkliukus, kažkiek maketuoti kompu ir daugiau mažiau praktiškų dalykų. Todėl manyčiau galima teigti, jog ši veikla davė įgūdžių.
Tie vakarai praleisti namie prie stalo su karpiniais, vietoj lauke su alum ant žolės, ugdė ir ugdo valią... ir namisėdiškumą.
Per 5 metus daug kas pasikeitė: veiklos kryptis, darbo pobūdis, projektų atranka ir t.t. ir pan. Ir visgi tik dabar po truputi atsirinkti kas iš (ne)muzikos begalybės yra skirta Perineum ir ką aš norėčiau, kad per šį leiblą išgirstų klausytojai, juk Perineum – tai tarpvietė. Šiuo atveju tarpininkas tarp kūrėjo ir klausytojo.

* Pristatyk planuojamą programą ir renginius gimtadieniui.

5-erių metų veiklos minėjimą nusprendžiau padaryti 2 koncertus. Pirmas (lapkr. 14d.) skirtas daugiau šiurkštesnei/agresyvesnei noise/experimental/industrial muzikai. Malonu, kad sutiko dalyvauti SALA, geri pažįstami OORCHACH, CLO GOELACH, KLINIKA (labai įdomu išgirsti debiutą), dar rusas BALALAIKA NOISE paskutinę minutę panoro prisijungti, sakė padarys 3 minučių harsh noise setą. Na ir pats dar po BRUZGYNŲ vėliava sudalyvausiu.
22 diena atvyksta svečiai iš Olandijos FRANZ FJODOR (šį tipą matėm vasarą su projektu COCKTAIL COBRA), ir Norvegijos STEN OVE TOFT bei MASSIVE EJACULATION (UK – nors tai tas pats rusas grojęs vasara kaip MASONIC YOUTH).  Tai bus drone/ambient koncertas, jiems talkins tokios vietinės įdomybės kaip ALKIS ĮŠALUSIAI AUŠRAI, LYS, r_s.
Kadangi Perineum kataloge yra tiek noise tiek ambient leidinių, todėl panorau išskirti šias dvi kryptis.

* Tavo leiblas propaguoja DIY stilistiką. Kodėl taip? Taip įdedama daugiau širdies, tokia estetika tau priimtinesnė ar tiesiog pinigų stygius/nenorėjimas investuoti?


Praktiškai atsakei į šį klausymą. Tiek pradedant, tiek ir šiuo metu šis būdas buvo ir yra prieinamiausias. Nors dabar ir galėčiau padaryti real cd su slidžiu viršeliu įprastinėj plastmasinėj dėžutėj, bet argi pvz: nepakankamai viso to Lietuvoj? O gi taip malonu, kai tenka pačiupinėti kokį savadarbį relyzą, tai Lietuvoj pasitaiko gan retai, bet šviečiasi, kad ateity bus daugiau, ir turėtų būti DIY. Kitas reikalas yra paprasta ekonomika: kam man išmest kruvą pinigų ant real cd jei paklausa yra menka?

* Tavo leiblas - outsider, "Bruzgynai" - outsider... Ką reiškia šis apibūdinimas?

Yra tokia vaizduojamojo meno šaka: outsider art – menas už oficialios kultūros ribų. Tai dažnai menas iš visokių psichinių ligonių, kalinių, kitų atbroskų; menas sukurtas esant ekstremaliomis sąmonės būsenoms ir t.t. ir pan. Tai vat aš nepasididžiau priskirt save prie tokių. Tai ką aš darau, nelabai telpa (sutikime) į tai, ką mums siūlo kiti panašios muzikos leidėjai Lietuvoje, todėl mano veikla kažkiek lieka nuošalėje.




* Kol kas tavo leible - CDr ir kasetės. Ar galima tikėtis kokio nors kito formato leidinių?

Atsakymas kaip ir 4 klausimo atsakyme. O jei kalbant apie vinylą, tai aš nedievinu šio formato, ir visai nesiparinu ar įrašas išliks 5 ar 50 metų.



* Kasetės. Rodos šis formatas grįžta į populiarumą, ypatingai noise/power electronics scenoje. CDr vs kasetė. Pliusai ir minusai. Tiek leidybine, tiek pateikimo ar klausymo prasme.


Kasetės man patinka, manau 2009 metais skirsiu joms didesnį dėmesį. Nesu didelis technikos žinovas ir kokybės vertintojas. Man tik vis dažniau patinka cass relyzai, nes juos įdomu apipavidalint, pakuot ir t.t. ir pan.
Išties pastebėjau kad atsiranda vis naujų leiblų lo-fi noise srity, kurie būtent kasetėse specializuojasi. Pagrinde JAV ir Europoj. Kažkodėl man jie patraukliausi.

* Kadangi pats darai įpakavimus savo leidiniams, pasakyk kiek svarbu yra leidiniui pakuotė ir viršelis. Kaip vyksta viršelių konstravimas? Klausant tos grupės ar apskritai atsiribojus nuo jų muzikos ar kaip?

Ne ką mažiau svarbu nei turinys, bet galim laikytis kad ir tai ir tai yra pochuj.
Na bet okey, mano atveju aš būtinai atsižvelgiu į garsinį turinį darydamas viršelį. Kartais artworko reikalą perleidžiu atlikti kokiam menininkui, bet dažniau darau pats.
Prisipažinsiu yra gan gerokai pabodę lankstyti tuos kartonus, kirpti, klijuoti, todėl ateityje pakuotės bus paprastesnės (artimiausi relyzai gamykliniuose digipakuose), bet be rankų darbo, žinoma, neapsieisime.



* Ar yra kokie nors kriterijai, kuriais vadovaujiesi leisdamas tam tikrą atlikėją ar jo albumą. Kokio relyzo nesutiktum leisti? Politiniais, religiniais, dar kokiais motyvas?

Nemėgstu ekstremizmo, ypač politinio. Aplamai politika nereikalinga muzikoj.
Atlikėjai, kuriuos leidžia Perineum dažniausia ilgalaikiai susirašinėjimo draugai. Griežtų reikalavimų iki šiol nebuvo, nors po truputi jaučiu kad krypstu į tam tikrą sferą, kuri yra dar svetimesnė tam kas populiariausia Lietuvoj.



* Pats geriausias leidinys, kokį esi išleidęs.

Du lyderiai, tai: d.n.s. “dunes” ir seagull overseas / haeiresis.



* Pats kurį laiką aktyviai dalyvavai grindcore scenoje. Dabar lyg kiek atsiribojai nuo to. Kodėl, kas tai paskatino ir ar šiuo metu su ta scena dar sieja kas nors?


Buvo laikai. Bet pagal visuotinį kitimo dėsnį atsidūriau, kur atsidūriau. Ir tai nėra galutinis taškas, kol dar man tai įdomu, kol galiu save išreikšti, pasilieku čia, bet ar ilgam, negaliu žinoti. Kelias nenuspėjamas.

* Tavo projektas "Bruzgynai". Kas tai tokio? Tai tik garsas ar kažkas daugiau? Kokios jo idėjos? Pristatyk ir apibūdink jį.


Visi mes žinom ką reiškia BRŪZGYNAI ir kokias asociacijas tai sukelia: tai sunku, sudėtinga, reikalauja pastangų įveikti, atrodo neptraukliai, ir išvis ten nesinori žengti.
Miško, kuris mums suteikia malonius jausmus, atgaivą, ramybę, gerą orą, nepageidaujama dalis. Tačiau gamtai tai yra reikalinga dalis. Tai lyg liūdesys ir kitos neigiamos emocijos, kurios irgi reikalingos žmogui. Tai pasąmonė.

* Inspiracija "Bruzgynams". Tai tiesiog garso estetika ir ieškojimas "gražių" garsų ar tai iššaukta reakcija iš vidaus ar išorės?


Viskas inspiruoja, tai ko sąmonė nesuvirškina ir pereina į pasąmonę BRUZGYNAI bando iššaukti atgal į sąmonę.

* Pats kiek mačiau nenaudoji kompiuterio savo kūrybai. Viskas - analogas. Koks tavo požiūris į kompiuteriu kuriamą ir atliekamą noizą. Kas dėl to gerai ir kas blogai?

Naudoju suvedimui. Dar kartais bandau žaisti su Ableton, bet ne gyvo pasirodymo metu. Taigi nusistatymo jokio neturiu. Svarbu rezultatas, o ne priemonės, o dar svarbiau pats kūrybinis procesas, o galop išvis niekas nesvarbu.



* Ką randi noize ir kodėl tai patraukė tavo dėmesį? Tai garsas, idėjos ar dar kas?

Randu stiprybę, ugnį, galingą energiją. To gana.



* Lietuvos noise scena. Tavo nuomonė apie ją. Ar jos užtenka tokios, kaip ji yra? Scena, lyginant su kitomis pabaltijo valstybėmis.

Lyginant su JAV, V. Europa, Rusija esam skurdžiai konservatoriai, nors matau ateinančią naują bangą grupių/projektų – būtent noise srity,dėkui Kirui, Levui ir kt. O dar labiau džiaugsiuos, kai matysiu dar platesnę gamą stilių, daugiau leiblų, zinų ir t.t. ir pan.



* Akademinė muzika. Tavo požiūris į tai.

Nelabai žinau kas tai yra, bet jei BERNARD PARMEGIANI, IANIS XENAKIS, PIERRE HENRY yra akademizmas, tai man labia patinka.



* Kaip reikalai su tavo zinu "Introspect"? Apskritai zinų kultūra šiais laikais, tavo požiūriu? Faktas, kad jau išbrista iš spausdinimo mašinėlių ir rankom klijuoto dizaino bei xerox laikų, tačiau vienaip ar kitaip šie dalykai egzistuoja. Kas tai skatina?

Manau dauguma širdies gilumoj esam pasiilgę 90-ųjų vidurio baltai juodų cut’n’paste tipo popierinių zinų. Faktas, kad tai nebesugrįš. Atsiranda dar keletas entuziastų, katrie sugeba išleist vieną, max 4 numerius, ir dažniausiai visa tuom ir užsibaigia, arba pereinama į online. Kodėl? Babkės, laikas, energy, info atnaujinimas ir t.t. ir pan. Tas pats atsitiko ir su popieriniu Introspect.
Tiesa ir online tyko pokyčiai, pakeitęs dizainą Introspect dabar kaba palyginus su nedaug info, bet po truputi atrandu kontributorių (daugiausia iš užsienio), erdvė pildosi.
Aišku, malonu rankose laikyti popierinį ziną, vartyti, duoti paskaityti draugui. Manau iš šios nostalgijos ir atsiranda vis naujų zinų, jų nedaug, ir kaip minėjau, jie ilgai negyvena.



* Magija ir mistika. Tiek zine, tiek atsitiktinėse vietose ar iš pokalbių nuotrupų suprantu, kad tai tau svarbu. Kodėl ir ką tame randi?

Randu kitą požiūrį į tikrovę, kitos tikrovės galimybę, kurią įmanoma pasiekti valios, disciplinos, sąmoningumo pagalba.



* Kokie muzikiniai projektai ir atlikėjai tavo mėgiamiausi. Ar tokių neįmanoma įvardinti apskritai?

Pastaruoju metu ausy įstrigo: LUASA RAELON, OORCHACH ir Tibetietiški varpai. Mėgiamiausio neturiu, man daug kas patinka.



* Kokią knygą skaitai šiuo metu?


Ką tik baigiau P. Coelho “Zahiras”. Dabar taikausi į A. Breton “Nadja”.

* Kokią knygą, muzikos įrašą, ir personą pasiimtum į negyvenamą salą keliaudamas kuriam laikui?

Muzikinio įrašo neimčiau, visą šį bagažą palikčiau praeity, man užtektų paukščių, jūros ir kitų gamtos garsų.
Knyga, hm, galbūt ką nors praktiško, pvz kaip pasigamint plaustą, arba jogos partimų instrukcijas.
Persona būtų moteris.



* Ar pasiimi skėtį eidamas į gatvę, kai lyja?

Be abejo, kadangi turiu paranoja, jog aplink rūgštūs lietus, bijau nuplikti.



* Tavo ateities planai? Su Bruzgynais, Introspectu ir Perineum?

Bruzgynai – netrukus oficiali kasetė išleista Rusijos leible MONOPOLKA. Kitamet žadu išplėst relyzų sąrašą.
Perineum: Vėlių Namai CDr – melancholiškas sintezatorinis ambientas.
OKOK Society CDr – Velso mistikų weird/foundsound/drone.
 Introspect: geri kontributoriai, pastovūs updeitai arba uždarymas.

* Paskutiniai sakiniai. Padėkos, pakeiksnojimai, palinkėjimai... Bet kas.

Man buvo įdomu atsakinėti, tuo pačiu peržvelgti savo veiklą. Malonu kad kažkam įdomu ką darau.

Nepamirškit pabudę ir beeidami miegot pasijuokt iš savęs.