Molester

 

Molester yra vienas ne tokios jau gausios Japonijos power electronics armijos muzikantų. Šis projektas nagrinėja kontraversiškas vaikų tvirkinimo ir įvairias su tuo susijusias temas. Žmogus, atsakingas už šį projektą, sutiko duoti interviu TeRRoR, kurį su malonumu paviešinu čia.
Interviu kalba taisyta, sutikus respondentui.

* Prisistatyk pradžiai. Kas tu ir kaip tu?

Aš esu Hitoshi IMR. Kuriu noizą kaip MOLESTER. Gyvai atlieku ir įrašinėju daugiausia Tokijuje, Japonijoje. Be to, turiu leiblą, kuris specializuojasi noise muzikoje, pavadintą 'CHI OMEGA INSTITUTE'. Planuoju koncertą, pavadinimu 'BOU DOU GEKIJO' drauge su noise kūrėju 'DAI HACHI BYOU TOU' dviejų mėnesių bėgyje. Ir, deja, nuolat lankausi ligoninėje - gydausi galvos ligą.

* Tavo projektas Molester. Spėju jis ne taip senai buvo pradėtas. Kodėl ir kada jį pradėjai? Šiek tiek biografijos.

Grojau gitara nuo paauglystės įvairiose hardcore grupėse. Kai buvau 20, grojau būgnais "post hardcore" grupėje, įtakotoje FUGAZI ir JESUS LIZARD skambesio. Šiaip ar taip, pasidarė aišku, kad ši muzika per daug tradicinė ir ribota. Tada pradėjau groti tokį stilių, kuris sugriautų muzikos supratimą (t.y. tokius dalykus kaip ritmas ar įprastinės muzikos melodija ir harmonija), o aš galėčiau pradėti nuo pradžios. Sužinojau apie BLOODYMINDED, TAINT, SKIN CRIME ir BLACK LEATHER JESUS. Atsitiktinai juos aptikau, bet labai susižavėjau. Tada mėginau pats kurti noizą. Įrašinėjau su namudiniu kasečių grotuvu kurį laiką, o vėliau buvau parekomenduotas kai kuriems žmonėms ir pradėjau gyvus pasirodymus. Tuo metu kūriau ir atlikinėjau muziką labai intensyviai. Dabar man 34 metai.

* Kaip pavadintum stilių, kurį groja Molester?

Stilius, kurį groju su MOLESTER yra intensyvus noizas ir intensyvios mintys - saikingas POWER ELECTRONICS ir HARSH NOISE derinys. Per koncertus dėviu juodą kaukę iš juodos kojinės, tuo pabrėždamas savo temą. Taip pat naudoju grandinę, pritvirtintą prie metalinio vamzdžio kaip vizualinį elementą.

* Ar sunku buvo pasirinti muzikinę išraišką Molester idėjoms ir kodėl taip pasirinkai? Ar tai tiesiog idėja pati pasirinko stilių?


Man tai yra tema, kuri visuomet domino ir kurią nagrinėti norėjau labiausiai. Šiam sprendimui reikėjo drąsos. Noizui, visgi, maniau kad ši tema tiko labiausiai. Ir manau, kad tai viena "tikrojo pateikimo" reikšmių.

* Kiek svarbūs tekstai tavo projektui? Ar planuoji paleisti žodžius platesnei publikai kada nors?

Mano tekstai telpa į vos kelis žodžius. Mano nusiteikimas inspiruoja garsą. Tai nėra tiesiog triukšmas. Nieko nedarau be reikalo ir kol kas sekasi. Taip pat balsą modifikuoju efektais dėl atmosferos. Galiu parodyti tekstus, jei atsiusi man E-MAIL ir jei nori sužinoti kokie jie. Pastabos ant galinio viršelio naujame MOLESTER darbe 'Our kids, Our business' sudaro tam tikrą istoriją muzikai. Tačiau nemanau, kad juos pridėsiu kada nors CDr, CD ar KASETĖJE, nes dažnai mano tekstai būna pernelyg radikalūs.

* Molester - tai moralisto, tvirkintojo, vaiko požiūris ar tai tiesiog faktų vardinimas ir tvirkinimo kaip temos panaudojimas?

Mano nuomone tai abu. Man tema yra užpuoliko ir aukos situacija - abu. Mano dalis, kurią darau su MOLESTER ir mano vidus - jie abu susijungę širdyje. Taip pat man labai įdomu vaikų grobimai, vaikų prostitucija, vaikų išnaudojimas, vaikų srautų organizavimas pasaulyje. Tai "realus pateikimas".

* Molester groja gyvai 12.27. Ko galima ten tikėtis? Kas yra Molester gyvai? Ar kontaktuoji su publika ar ne ir t.t.? Ar naudoji video? Kiek svarbūs gyvi pasirodymai atlikėjui?

Nenaudoju video ir projektoriaus gyviems pasirodymams. Kadangi neturiu pinigų šiems aparatams... ha-ha. Turiu atšviestų darbų, kuriuos ant scenos suplėšau. Galiu atlikti savo pasirodymą tarp publikos, iš jų padarydamas garso šaltinį. Aš visiškai nesvarbus.

* Ar daug improvizuoji?

Seniau pasirodymuose kažkiek improvizuodavau, ką darau ir dabar.

* Tavo mėgstamiausias "instrumentas" - pedalas, sintezatorius, semplas, garsas ar kas tai bebūtų.

Mano garsas grynai analoginis. Naudoju KORG MS-10 sintezatorių, tačiau pagrinde garsas generuojamas kuomet ranka braižau metalą ir mikrofoną mėtau į plieninę skardą. Garsą praleidžiu pro gan pigų efektų pedalą. Taip pat svarbus yra ir mikrofono feedbackas.

* Tu naudoji vien analogą savo kūrybai. Ar aš teisus? Tad analogas prieš skaitmeną? Gerosios ir blogosios pusės?

Naudoju vien analogą savo kūryboje ir gyvuose pasirodymuos. Skaitmeninių instrumentų nenaudoju! Analogas teikia šiltą garsą. Mačiau žmonių, kurie gyvai grodavo su laptopais, bet jie tiesiog stovi prieš jį visiškoj tyloj, atrodydami visiškais beverčiais. Ir garsas šaltas...

* Ar sunku tau KURTI? Atrodo labai daug žmonių, ypač iš noizo pusės išleidžia galybes albumų ir tampa labiau "fabrikais", o ne kūrėjais. Kaip su šiuo reikalu tau? Kas turi tave įkvėpti ir kiek laiko reikia, kad tu susivoktum, jog albumas atitinka standartus?

Kuriu garsus iš visos širdies. Suprantu ką darau ir kad būtų galima turėti mažiau rūpesčių, bet man tai patinka. Nemanau, kad kiekybė yra kokybė.

* Nicole 12 nagrinėjo panašias temas kaip ir Molester power electronics stiliuje. Ar girdėjai šį projektą ir kokia tavo nuomonė apie jį?

Mikko Aspa lankėsi Japonijoje ir grojo su Nicole 12. Kalbėjomės apie kiekvieno mūsų sąsajas. Negalėčiau teigti, kad ši tema atėjo grynai iš jo, tačiau kažkiek tai teisinga. Pastebėjau, kad mūsų požiūris ties kai kuriais taškais skiriasi. Tai yra, aš išreiškiu savo "amoralumą" tam tikru būdų ir tai slypi šešėliuose. Tai nėra "ką mėgsta jaunos mergaitės". Tai tam tikra socialinė satyra. Gyvas Nicole 12 pasirodymas buvo fantastiškas!

* Daug žmonių, kurie turi vaikų, reaguoja į tvirkinimo temas visiškai kitaip nei tie, kurie neturi. Ar pats turi vaikų? Ir ar nebaisu, kad laikui bėgant tavo požiūris šiomis temomis keisis?

Atsiprašau, bet neatsakysiu į šį klausimą, nes nenoriu pakenkti žmonėms, esantiems pažįstamų rate. Manau, kad tai man per daug jautri tema.

* Pristatyk savo leibla "Chi Omega Institute". Kada ir kodėl jis buvo sukurtas, kokie jo ateities planai? Ar planuoji pasilikti prie CDr formato ar bus daugiau CD ir kitų formatų?

CHI OMEGA INSTITUTE buvo įkurtas 2007. Galimybė atsivėrė tada, kai gavau nepublikuotą įrašą iš CRACKSTEEL, kuriam jaučiu didelę pagarbą. Jį išleidau, nes supratau to įrašo svarbą. Tai viena priežasčių, o be to nebuvo leiblo, leidžiančio MOLESTER darbus. Noriu ir toliau leisti noizą, kuris "prarado savo vietą". Visgi leiblo administravimas atima daug laiko ir pinigų. Pagalvojus apie balansą, ateity, ko gero, leisiu tik CDr ar CD. Kasetės ir analoginiai įrašai taip pat geri, bet nemąstau apie juos, kadangi jų dauginimas ir pašto išlaidos kainuoja labai daug. Sekantis leidinys bus Richard Ramirez CD "Identify Amnesia". Jį ruošiu šiuo metu.

* Kokie pagrindiniai kriterijai grupėje/atlikėjuje/projekte, kurį išgirsti ar gauni promo leidimui į kuriuos pirmiausia kreipi dėmesį? Tai garsas, idėja, dar kažkas?

Noizui, kurį aš leidžiu, svarbiausia yra garsas, kuris "prarado
vietą savo skambesiu". Taip pat mes turim būti giminingos sielos vienas su atlikėju. Žymus / nežymus nieko nereiškia.

* Ką tu manai apie Japonijos harsh noise/power electronics sceną apskritai. Kokia ji lyginant su JAV ar Europos scenomis? Kuomet randu žodį "Japan" kur nors aprašyme, pirma mintis yra brutalus ir ekstremalus harsh noise, o power electronics užima labai mažą poziciją. Ar aš teisus?

Taip ir yra kaip sakai. Japoniškas tradicinis, harsh ir meninis noizas užima didžiąją dalį scenos ir tik labai mažai žmonių laikosi politinių ar socialinių temų kaip kad Europos ar Amerikos power electronics atlikėjai.

* Daugybė industrial atlikėjų (aišku išskyrus tuos, kurie viską daro vien for fun. Jų aš neskaičiuoju) laikosi gan negatyvaus požiūrio į žmoniją ir sociumą. Koks tavo požiūris į tai ir gyvenimą apskritai? Ko gero ne iš begalinio linksmumo gimė Molester.

Nemanau, kad dabartinis sociumas yra labai nuostabus dalykas. Manau, kad jo blogis slypi žmogaus širdies gelmėje. Skirtumas tik kas tai pastebi...

* Kokį CD, asmenį ir atsitiktinį daiktą pasiimtum keliaudamas į nežinomą salą kuriam laiko tarpui?

Ko gero pasiimčiau Jean Cocteau knygą 'LES ENFANTS TERRIBLES'. CD neimčiau, nes pats galėčiau prisidaryti pakankamai garsų, jei norėčiau ko nors paklausyti... Ha-ha. Taip pat pasiimčiau Kinietiškų Orientalistinės medicinos vaistų. Turiu chronišką galvos ligą.

* Tavo ateities planai su Molester ir/ar kitais projektais.

Užbaigiau paskutinį MOLESTER darbą 'Our Kids, Our Business'. Manau, kad jis paruoštas platinimui užsienyje. Kasetinis splitas su Bruzgynais kitamet bus išleistas PERINEUM leiblo Lietuvoje. Split CDr su Obsolete bus išleistas Quagga Curious Sounds. Žadu tai įrašyti šiemet. Kartais groju su šalutiniu dark ambient projektu 'PRIMAVOXX'. Oficialus leidimas dar nepadarytas, bet greitu laiku planuoju. Dar nežinau, bet gali būti, kad grosiu su MOLESTER šiaurės ir rytų Europoje bei Rusijoje.

* Paskutiniai žodžiai, keiksmai, norai pasauliui, sau ar bet kam.

Labai ačiū už interviu. Esu tikrai dėkingas Armai iš PERINEUM ir tau ! !