Coma Detox

* Prisistatyk kaip manai esant tinkama. Iš ko pragyveni, ar sunki ši diena, kai atsakinėji į klausimus ir t.t.

Man 30 metų ir gyvenu pakankamai atsiskyręs vidury niekur. Taip, kaip man patinka. Miestai perpildyti ir pilni šiukšlių. Dirbu kompanijoje, kuri publikuoja medicinos ir patologijos žurnalus.

* Coma Detox yra naujas vardas power electronics scenoje, nors pirmasis leidinys susilaukė palankių vertinimų šen bei ten. Papasakok kaip šis projektas buvo pradėtas. Ar turi kokių nors ilgalaikių planų? Ar tai vienintelis tavo projektas? Ar yra kitų? Gal kituose muzikiniuose stiliuose? Gal tai tebuvo vienas albumas ir viskas?

Projektas gyvavo jau ilgą laiką, tačiau dabar turiu tinkamos erdvės įrašinėti gyvai ir garsiai. Tad galiu daryti viską taip, kaip noriu. Išvaliau didžiąją dalį praeitų įrašų. Kartais įrašinėju su antru nariu, kartais pats. Tai atvedė iki to, kad turiu daugiau įrangos ir laiko įrašinėti bei praktikuotis. Coma Detox yra vienintelis projektas, kuriame dabar esu.

* Kas labiausia įtakojo "Reduced to an Invalid"? Kaip šis albumas buvo sukurtas? Ar ilgai truko jį užbaigti?

Pagrindinė įtaka šioje kasetėje yra pagrindinai mano pasišlykštėjimas bendrai žmonėmis. Kaip juos lengva palaužti ir kokie jie trapūs. Žmones lengva sunaikinti liga, aplinka, užkratu, įžeidimu ir t.t. Įrašinėjimo procesas kiek užtruko, nes atmečiau krūvą sesijų iki kol rezultatas buvo kažkas, ko nesinorėjo visiškai iškart mesti į šiukšlinę.

* Kas tave aplankė pirmiau, "Reduced to an Invalid" idėja ar eksperimentai su garsais rūsyje?

Pirmiausia buvo parašyti žodžiai ir apie juos sukurti garsai. Visa tai priklauso nuo mano nuotaikos. Kartais pirmiausia atsiranda garsas ir jam tada kuriu žodžius ir taikau balsą.

* Kiek laiko jau domiesi industrial/noise/power electronics? Šiek tiek apie "Coma Detox" iki šio leidinio. Ar tai pirmas tavo albumas, o gal buvo ir daugiau tik ne plačiai paplitusių?

Įjunkau į grubų noizą ir PE nuo 90ųjų vidurio. Susidomėjau juo kaip ir dauguma to meto žmonių per Relapse semplerius, o taip pat pastebėdamas atsitiktines RRRecords ir Self Abuse reklamas. Pirkau viską kas skambėjo bjauriai ir įdomiai. Grupes kaip Skin Crime, Death Squad, Macronympha, Taint, Con-Dom ir t.t. Tuomet susidomėjau ankstyvaisiais įrašais, tokiais kaip Mauthausen Orchestra, The Sodality, MB, The New Blockaders ir t.t. Tai vis dar tebėra mano klausomiausia muzika ir ji labiausia mane įtakoja. Tai mano pirmas leidinys. Seniau, apie 99-00, buvo neilgai gyvavęs PE projektas, pavadinimu Rapeday, kuris taip ir neatsiplėšė nuo žemės. Eksperimentavau su elektronika ir analoginiais sintezatoriais kelis metus iki tol, tačiau nieko labai gero.

* Power electronics. Ar taip geriausia išreikšti Coma Detox idėjas? Ar tai tiesiog garsai, kurie geriausia dera prie minčių. Ar kas?

Sakyčiau power electronics yra geras pradžios taškas. Mėginu pridėti daugiau elementų į miksą nei vien harsh elektroniką. Organiškesnių ir fiziškesnių elementų, kaip kad metalo laužo, panaudojimas taip pat vaidina didelį vaidmenį kuriant garsus.

* Kai kurie žmonės tarsi turi nuomonę apie power electronics, kad tai nesibaigiantis tų pačių klišinių temų nagrinėjimo ratas ir šis stilius niekur neveda. Arba tai būna tiesiog kažkokių idėjų, išnagrinėtų prieš daugybę metų, kopijavimas ir t.t. Kokios tavo mintys apie tai?

Po pažinties su power electronics, neieškojau nieko super naujoviško. Kaip ir gero exploitation filmo, aš iš tiesų neperku PE leidinio, kad išgirsčiau kažką naujo. Tačiau nesakau, kad nėra grupių, kurios pasirodo su naujomis ir originaliomis idėjomas. Aš jau žinau didžiąja dalimi ko tikėtis iš PE, ką šis stilius liečia ir tai yra tai dėl ko jį mėgstu.

* Tavo pirmasis leidinys - kasetė. Ar šis formatas geriausia tinkamas tavo garsui išreikšti ar kaip? Kai kuriems jis atrodo jau pasenęs, kad ką nors leisti ir jie renkasi savo kūrybai CDr ar net mp3 formatą. Kokios tavo mintys apie šiuos formatus?

Manau kasetės puikiai tinka tam, ką įrašinėju. Man labiau patinka supuvę analogo garsai nei skaitmena. Vinilinis leidinys taip pat būtų puiku. Nesu prieš CD, tačiau CDr nemėgstu. Manau tai labai nepatikima laikmena ilgesniam laikui. Mp3 apskritai manęs nedomina. Niekada nieko tokiu būdu neleisčiau.

* "Reduced to an Invalid" išleidai pats. Kodėl? Norėjai kontroliuoti kiekvieną leidinio detalė ar tiesiog nekontaktavai su jokiomis leidyklomis ar kaip? Kaip po išleidimo? Gal jau sulaukei pasiūlymų ateinantiems albumams?

Tiesiog norėjau pats viską padaryti, bent jau pirmai kasetei ir pažiūrėti kaip viskas vystosi toliau. Naujoji kasetė greitu laiku, tikėtina, bus išleista jau žinomoje leidykloje.

* Ar kada grojai gyvai? Jei ne ar įmanoma kada būtų pamatyti Coma Detox gyvai. O gal tu prieštarauji tam/tai per sunku techniškai? Jei jau grojai gyvai - pasidalink keletu žodžių.

Neprieštarauju groti gyvai, bet tai nėra kažkas, ką įsipareigočiau būtinai padaryti. Gyvai su Coma Detox negrojau, tačiau jei pasitaikys tinkama situacija - kodėl gi ne. Tačiau tai nėra mano prioritetas.

* Nors albume yra žodžiai, tačiau jų nepridėjai leisdamas. Kodėl? Kokia tekstų svarba Coma Detox kūryboje? Jie svarbūs ar ne? Kiek tekstai svarbūs power electronics leidiniuose apskritai?

Yra tekstai, tačiau nėra priežasties dėl ko jų nedėjau. Priklausys nuo leidinio ar juos viešinsiu ar ne. Tekstai užima svarbią dalį, tačiau, manau, kad garsai vis vien svarbesni. Be to tas svarbumas priklauso nuo juos rašančio žmogaus.

* Kadangi esi iš JAV, išreikšk savo nuomonę apie JAV noise/power electronics sceną. Kas gero ir blogo joje? Gal pavadinimai, kuriuos norėtum pagerbti ar atvirkščiai, jei įmanoma.

Sąžiningai tai nekreipiau pernelyg didelio dėmesio į šiuolaikinę JAV sceną. Yra daugybė grupių ir leidyklų, kurias mėgstu. Dauguma jų egzistavo jau pakankamai ilgai. Aš pakankamai konservatyvus, savaip. Ir didžioji dalis naujųjų leidinių nelabai mane žavi. Suomija ir Švedija naikina visus nūdien.

* Ewa Aulin. Papasakok man apie savo susižavėjima/maniją ties ja. Spėju ji yra ir virš kasetės numerio ant paskutinio tavo leidinio viršelio? Ir papasakok apie moteris apskritai. Ar tik man vienam jaučiasi, kad jis nukreiptas labiau į jas, nei į vyrus ar aš klystu? Iš albumo ir gabalų pavadinimų bei bendro jausmo klausant... Pasidalink mintimis.

Taip, tai jos mažas atvaizdas ant kasetės viršelio nugarėlės. Esu didelis exploitation, horror ir giallo filmų fanas. Death Laid An Egg - mano asmeninis favoritas, tad pasirinkau jį būti mano projekto ženklu. Iš ties ne tiek jau daug slepiasi tarp eilučių. Kaip minėjau anksčiau, šis leidinys - labiau apie mano pasišlykštėjimą žmonėmis apskritai. Degradacija, bomžai, populiacijos perteklius, narkomanai ir t.t. Nėra tikros mizoginijos. Bet jei taip šis leidinys atrodo, man jokių problemų.

* Tarkim turi puikią idėją savo albumui. Ar eitum pirkti instrumentų/įrangos, ką skolintumeisi/pirktum. Ar mėgintum išreikšti savo mintis tais instrumentais, įranga ir sąlygomis, kurias turi?

Iš tikrųjų tai mėgstu dirbti su kuo mažiau įrangos. Nedaug atnaujinau ir savo paties instrumentus. Kartas nuo karto nusiperku naują pedalą, tačiau nieko grandiozinio. Turiu kelis monofoninius sintezatorius ir nemažai efektų. Įrašinėju kuo paprasčiausiai su 4 takų analogu su stiprintuvais ir mikrofonais. Metalo laužas, alyvos būgnai, grandinės ir t.t. vaidina didesnį vaidmenį. Ypač naujesniuose leidiniouse.

* Nuo ko priklauso, jei nori būti "pastebėtas" scenoje? Leidykla, per kurią leidi, medžiaga, idėja, garsai, vieta, išleidimo laikas, pažintys, myspace ar kas? Kiek svarbu yra "būti pastebėtam"?

Išties neturiu jokio noro būti pastebėtas. Džiaugiuosi, kad kai kuriems žmonėms kasetė išties patiko, tačiau man nesvarbu kiek gerai žinoma ji taps. Nemėgstu myspace ir visų tų blogų ir t.t. kuriuos kiekvienas turi. Pasiilgstu atradimo džiaugsmo, kai kažką susirandi pats. Dabar dažniausia įgrūda tiesiai į gerklę. Man visiškai neįdomus internetinis bendravimas. Manau pasirinkau pakankamai blogą laiką išleisti kasetę, bent jau būnant Amerikoje. Pernelyg daug prastų leidinių.

* Koks tavo požiūris į politiką ir dabartinį ekonomikos nuosmukį. Ar tai tik finansinė krizė ar ir pačios žmonijos, mąstymo krizė?

Nesidomiu politika. Matau tik kaip viskas blogėja, kai žmonės patys sau kasasi duobes. Tikėkimės kokia nors katastrofa įvyks greitu laiku. Ekonomika tai tiesiog pokštas, bet ji tik blogės prieš gerėdama.

* Meditacija per žiaurumą. Gali sunaikinti savo baimes tik žiūrėdamas joms į akis. Ir kitos panašios frazės. Kokios tavo mintys ties jomis ir kaip pakomentuotum tokį dalyką? Ar ne apie tai sukasi noise/power electronics?

Tai gali būti smurtinė/žiaurumo pramoga, tačiau nematau to kaip nieko daugiau. Žiaurumas yra mano gyvenimo dalis ir nemanau, kad tai kažkas stulbinančio, jei kažkas apie tai dainuoja.

* Kokie tavo, tavo gyvenimo ir projekto ateities planai? Koncertai, leidiniai ir t.t.?

Medžiaga paruošta naujai kasetei, kuri turėtų neužilgo pasirodyti. Tikėkimės leidėjui ji patiks taip kaip ir pirmoji. Neskubu pumpuoti naujų leidinių kas mėnesį ar kas savaitę kaip kad pernelyg daug kas elgiasi.

* Kokią knygą, įrašą, asmenį ir atsitiktinį daiktą pasiimtum keliaudamas į nepažįstamą salą kuriam laiko tarpui?

Nemėgstu salų. Man labiau patinka kalnai ir takai, o jų čia, kur gyvenu, pilna.

* Paskutiniai detoksikuoti norai, klausimai, keiksmai, mintys ir t.t.

Dėkui už susidomėjimą ir už interviu. Taip pat dėkui tiems, kurie pirko kasetę. Nesvarbu, patiko ji jiems ar ne.