Haare

 

* Pirmiausia. Interviu pradžiai. Kaip apibūdintum personą, duodančią interviu. Fiziškai, dvasiškai ar kaip tau atrodo tinkama.

Mėlynos akys, ilgi plaukai, greitai 35 metai. Galiu atrodyti didelis ir baisus, bet iš tikrųjų tesu meškiukas.

* Haare suomių kalba reiškią "plaukus", taip? Iš kur šis pavadinimas?

Kai pradėjau Haare, norėjau pavadinimo, kurio niekas nenaudojo/nenaudoja. Radau Klaus Wunderlich LP labdaros krautuvėje ir joje buvo "Haare" LP reklama su hipių, šokančių po didžiule akimi nuotrauka. Supratau, kad tai buvo vokiška "Hair" muzikos versija, tad nusprendžiau paimti šį pavadinimą. Vėliau kiek pakeistą tos LP nuotrauką taip pat panaudojau "Ceremony" CDr, išleisto Foxglove, viršelyje.

* Kaip Haare prasidėjo? Atrodo, kad per 2006-2007 metus išleidai daugiau negu per visus kitus metus kartu sudėjus. O 2008 tebuvo išleistas vienas albumas. Ar tie pora metų Haare buvo derlingi minčių ir jausmų virtimo muzika atžvilgiu ir dabar tiesiog laikas kiek viską prilėtinti ar yra kokios nors kitos priežastys?

Haare prasidėjo 1999, kai persikėliau į Lahti studijoms. Senoji grupė buvo užšaldyta neribotam laikui, o pats pradėjau vis labiau linkti į harsh noise. Tiesą sakant niekada nepastebėjau, kad buvo tiek daug leidinių per 2006-2007 metus. Tikrai... Kai kuri medžiaga yra žymiai senesnė, bet laukė išleidimo dėl vienokių ar kitokių priežasčių. Beveik nuolat ties kažkuo dirbu. Dvi naujos kasetės (viena Rokot, o kita Kult of nihilow) ir vienas LP (Kult of nihilow ir Freak animal) pasirodys greitu laiku.

* Haare groja ne tokią jau tipinę muziką. Temos kaip misticizmas, religija (iš dalies), filosofija ir t.t. Apipavidalinimas kvepia induistiniais motyvais. Ar aš klystu? Koks tavo požiūris į religiją apskritai?

Domiuosi religiniu menu, ypatingai Budistiniu. Taip pat esu didelis įvairios psichodelinės muzikos gerbėjas, o tai, be abejonės, turi rytų/religinės įtakos muzikai ir apipavidalinimui. Užsiiminėjau kovų menu Shorinji kempo 11 ar pan. metų. Japonijoje Shorinji kempo yra įteisinta religija (Kongo Zen Budizmo forma), o ir mano paties gyvenimo filosofija buvo įtakota Shorinji kempo. Trumpai tariant, žmonės turėtų būti kaip įmanoma geresni, o ne subinės vieni kitiems. Nesu religingas, nes manau, kad visos religijos - tam tikra fašizmo forma ("gyvenimo taisyklės, duotos iš aukščiau" = nemąstyk pats).

* Kaukolės atvaizdas gana dažnas tavo viršeliuose. Gal galėtum paaiškinti šio simbolio prasmę Haare koncepcijoje? Mirtingumo, mirties ar kieno tai simbolis?

Taip, tai mirties simbolis, kuri visada šalia. Gyvenk gyvenimą pilnai... Gerk ir būk laimingas, nes rytoj galim mirti.

* Kai kuriuose piešiniuose ir albumuose yra kosminių sąsajų. Ar randi atsakymus, ar klausimus arba kokius atsakymus/klausimus nori rasti ir kas tave domina šioje temoje?

Neturiu jokių atsakymų, bet, tiesą sakant, neturiu ir klausimų, heh. Ši tema taip pat dalinai inspiruota mano meilės psichodelinei muzikai. Taipogi manau, kad žmogus yra kosmoso dalis ir mes visi turėtume turėti nors kažkokią jungtį su kosmine puse, gamta ir t.t. Tai man atrodo natūralu. Visata - tai daugiau negu mūsų maža planeta.

* Dar viena besitęsianti tema per Haare leidinius - haliucinogeniniai narkotikai. Apipavidalinimuose, spalvose ir visoje koncepcijoje. Koks tavo požiūris į narkotikus? Ar kada nors/ar apskritai kuri muziką apsvaigęs?

Psichodelinis rokas gali būti kaltinamas dėl to taip pat! Nevartoju narkotikų ir, ko gero, negalėčiau nieko įrašyti apsvaigęs, bet kita vertus manau, kad narkotikai pernelyg demonizuoti. Pvz. kanapė tai tėra augalas. Pati idėja augalą paskelbti už įstatymo ribų yra absurdiška. Tikiu, kad jei narkotikai būtų legalizuoti, jie būtų kontroliuojami valdžios ir nusikaltimų, susijusių su jais sumažėtų.

* Vidiniame "The Temple" CD puslapyje yra tekstas "DESTROY FASCISM" (naikink fašizmą). Gal galėtum tai paaiškinti. Kaip visos aukščiau išvardintos nepolitinės Haare temos siejasi su šituo?

Kilau iš pankų judėjimo ir antifašizmas yra tai, kuo vis dar tikiu. Man asmeniškai viskas, kas nori sukontroliuoti žmones ką jie gali ir ko ne, tebūnie tai religija, nacionalsocializmas, komunizmas ar bet kas - yra "fašizmas". Kodėl kas nors norėtų gyventi totalitariniame režime man yra nesuprantama. Pažvelkim kaip viskas gavosi sovietinėse valstybėse... ar Šiaurės Korėjoje...

* Haare grojo "Freak Animal Fest" prieš kurį laiką. Greitu laiku turėtum groti Helsinkyje. Kurį gyvą pasirodymą paminėtum kaip geriausią tau? Ar mėgsti labiau groti gyvai ar sėdėti studijoje?

Geriausias koncertas be jokios abejonės buvo Freak animal fest. Ko gero pirmąsyk teko būti noizo koncerte, į kurį buvo išparduoti bilietai! Koncertai - smagu, bet man labiau prie širdies darbas studijoje, nes ten gali ištaisyti klaidas ir perdaryti tai, kas tau nepatiko...

* Kaip su tavo paties leidybine firma? "26 Volts Of Danger Recordings". Ar jis vis dar gyvas? Kokie nors ateities planai?

26vod šiuo metu veikla sustabdyta, bet turėčiau grįžti į tą patį tašką kur sustojau. Kuomet taip nutiks, leidiniai bus Larma CDr ir, greičiausia, 3" CDr dueto, pavadinimu Death System. Larma tai visiškas (ankstyvųjų) Hijokaidan garbinimas, Death system - trumpi noizo gabalai, skamba gal kiek kaip ankstyvieji Hair police ar pan.

* Papasakok apie kitą savo projektą - Golden Vomit. Buvo leidinių "26 VoDR". Ir jie buvo turtingiausiais leidiniais tavo metais. Kurią savo pusę atspindi Golden Vomit? Ar šis projektas vis dar gyvas? Ar buvo kokių nors gyvų pasirodymų? Kokia nors informacija apie jį? Ateities planai?

Golden vomit buvo indas drumzlinam, sunkiam dronui, "nesustabdomai juodos lavos griūžiai", heh. Grupė išsiskyrė, nes vienas narių turėjo psichikos problemų. O kaip duetas nenorėjom tęsti, nes tai jau nebebūtų tas pats. Yra kažkiek neišleistų įrašų, tad kažkuriuo metu gali pasirodyti paskutinis albumas. Niekada gyvai negrojome.

* Kokie tavo mėgstamiausi instrumentai/garso šaltiniai/efektai muzikos kūrimui?

Gitara, metaliniai daiktai, fūzai, delay. kartais fleitos ir sintezatoriai.

* Noizas atrodo lankstesnis, o, tarkim power electronics, be abejonės stovintis tolimiausiame brutalumo muzikinės skalės taške, atrodo griežtesnių standartų. Ar aš teisus ar ne? Sakykim ar įsivaizduotum ritualinį power electronics? Ar tai tiesiog kūrėjo reikalas? Ar šios temos tiesiog netelpa tame stiliuje? Tavo nuomonė.

Taip, power electronics, atrodo, turi griežtesnes taisykles. Yra daugybė "noise" rūšių, o PE visada yra tiesiog PE. Vis dėlto manau, kad "ritualinio power electronics" mintis yra nuostabi. Kas nors turėtų tai išmėginti.

* Eilinę dieną ką renkiei. Muziką ar tylą? Jei tai muzika - tuomet kokia? Manau neapsiriboji ties industrial/noise? Kuriuos projektus/grupes/atlikėjus laikytum įdomiausiais visame muzikiniame pasaulyje?

Renkuosi muziką. Klausau visokiausių dalykų, tačiau mano interesų sritis yra psichodelinė/avantgardinė/eksperimentinė muzika, nors klausau daug doom, sludge, etninės muzikos, drone, jazz, black metal, hardcore punk ir t.t. Su pavadinimais sunkoka, tačiau kelios mano mėgstamiausios grupės/atlikėjai yra Black Sabbath, Guru Guru, Hawkwind, Jimi Hendrix experience, Khanate, Burzum, Blue sabbath black cheer (durnas vardas, puiki grupė), Merzbow, Incapacitants, Albert Ayler, John Coltrane, Acid mothers temple, Terveet kädet... Sąrašas begalinis.

* Kokia filosofija ar (anti)religija remiesi gyvenime? Ar tiesiog susiformavai savo atskirą požiūrį į viską?

Manau, kad į tai jau atsakiau... Žr. 4 klausimą.

* Kūrimo metu tu labiau inspiruojamas išorinių ar vidinių dirgiklių? Turiu omeny iš kur dažniausia ateina įkvėpimas. Išorinio pasaulio ar vidinio požiūrio ir jausmų?

Tiesą sakant po truputį iš to ir to. Kartais filmas ar piešinys gali sukelti jausmus, kurie įkvepia tam tikram kūriniui, kartais tiesiog improvizuoju ir stebiu kas gaunasi.

* Apskritai suomiai, sakyčiau, ganėtini ekstremalai muzikiniuose stiliuose kiek žinau. Labai stipri black metal scena - Satanic Warmaster, Horna, Clandestine Blaze ir t.t. Nekalbant apie unikalią ir labai stiprią noise ir power electronics sceną. Netgi Lordi, Eurovizijos laimėtijai, buvo ekstremalu kaip tokiam šou. O, tarkime, jūsų kaimynės, Estijos, industrial scena apsiriboja EBM. Kame ta Suomijos žmonių paslaptis? Gamta, kultūra, atskiri svarbūs žmonės, istorija ar kas? Pasidalink savo nuomone.

Tiesą sakant nežinau. Gal tai tamsos + alkoholizmo kombinacija... Mes depresyvi grupelė žmonių ir kartais tai išlenda kaip agresija.

* Ką manai apie gyvenimą šiais laikais? Globalizacija, pop ir supermarketų kultūra ir t.t. Nežinau kaip pas jus šalyje, bet Lietuvoje, tarkim, žmonės eina į supermarketus tiesiog pasivaikščioti, praleisti savaitgalius, vaikai bėga iš namų, kad pasiektų šias blizgančias vietas ir t.t. Ar tai veda kažkur ar tai tiesiog normali gyvenimo stadija, o kiekvienas turi teisę rinktis?

Neturiu automobilio, neturiu vaikų, esu vegetaras ir stengiuosi gyventi savo gyvenimą kaip galima labiau derindamas jį su aplinka ir atlikdamas pareigą planetai... Bet, manau, kad jau per vėlu kažką keisti. Atrodo, kad pasaulis eina į pražūtį. Žmonės garbina pinigus ir yra egocentriški tiek, kad sunku patikėti. Planetai būtų geriau be Homo Sapiens. Kaip Bill Hicks sakė, esame virusas su batais. Tikiu, kad žmonių gyvybė, kokią dabar matome, baigsis dar man matant. Žemė nesileis ir toliau mūsų prievartaujama. Turėtume baigti išnaudoti gamtą ir grįžti į labiau kaimietišką gyvenimo būdą, bet dauguma nenorės atsisveikinti su savo komfortabilia egzistencija. Gal tiesiog reiktų pasidžiaugti, kol dar galima...

* Kokia knygą, CD, asmenį ir atsitiktinį daiktą pasiimtum keliaudamas į nežinomą salą tam tikram laiko tarpui?

James Joyce "Ulysess". Gal galiausiai jį perskaityčiau ten būdamas. Muzika... Labai sunku pasirinkti... Galbūt Black Sabbath "Hand of doom" rinkinį (pirmus 4 albumus). Ir, ko gero, gitarą. Gal išmokčiau groti "tikras" dainas, heh.

* Paskutiniai žodžiai, ateities planai, norai, keiksmai, atsiprašymai ar kad ir kas tai bebūtų.

Dėkui už interviu! Nauja Haare LP "Meditations" turėtų išeiti 2009 pavasarį, tad laukit. "Naikinkit fašizmą, Meilė amžiams"