Jarl - Wound Profile

Šiandien rudeninis dangus pilkas kaip ir muzika, kurios klausau. Pilka tai nėra nuobodulio spalva. Tai - prieblanda. Tarp dienos ir nakties, tarp sąmonės ir pasąmonės... Šioje sandūroje ir plaukia visas šis albumas, nuolat nuklimpdamas į tamsų ir neapčiuopiamą sakralumą, ligotumo švytėjimą, nerimastingą laukimą ir vėl grįždamas atgal prie balanso. Šis CD nurodo gaires, o kelią, kuriuo eiti pasirinkti turi pats.
Švedų kūrėjo Erik Jarl (dalyvaujantis IRM ir, drauge su žmogumi už Institut vairo, Lirim Cajani, kolaboracijoje Kaiten) albumas - perleisti beveik 10 metų senumo kasetiniai įrašai (6 kūriniai iš 1999 metų ir vienas - iš sesijos po pusantrų metų). Albumas apipavidalintas taip pat, kaip ir pati nuotaika - pilkai ir niūriai. Jis atsiveria pirmąja žaizda - skausminga monotoniška kilpa,pakilusia kiek aukščiau nei nuolat kintanti garsų jūra ir pamažu dekonstruojančia regimąjį peizažą. Antrasis žaizdos kontūras - su niūria grėsme atpulsuojantis sintezatorinis garsas, pamažu susiliejantis su kitais, bet išliekantis pagrindine kūrinio ašimi, apie kurią kaupiasi garsų debesys. Ir taip viso kompakto metu plūduriuoji toje niūrastyje ir dumble. Chaoso nėra, jokio neapgalvoto garso, nes žinia, einant riba, nevalia nukrypti nei žingsnio į šalį. Ketvirtos "wound profile" dainos gale suskamba tarsi varpai ir pasigirsta slaviška (bent jau man taip skamba), moterų atliekama, giesmė. Pradeda plakti širdis... Vėlgi, giesmės motyvas - penktoje albumo dalyje. Nežinau kuo man taip užkliuvo tos giesmės šito albumo klausymo galvojimuose, gal tai viena tų labiausia apčiuopiamesnių formų viso jo metu. Skausmingos ir depresyvios. Kaip ir skambantys skaidrūs dzinguliukai "Wound profile part 6". Jie šviesiai kontrastuoja niūriam, griaudžiančiam fonui.
Aišku tik, kad jokie kontūrai nepasidaro suprantamesni po valandos kelionės. Ir dar. Labai įdomu stebėti aplinką klausant šio albumo. Jos neįmanoma matyti kaip visumos, tačiau kaip išryškėja detalės. Stebi praeinančią moterį, apdulkėjusį langą, pelkę, skrendantį paukštį. Ir konstruoji savą peizažą, savą aplinką. Ar pats konstruoji, ar šis albumas konstruoja? Mėgstantiems keliauti.

Formatas: CD
Išleidimo metai: 2007
Leidėjas: Autarkeia
Tiražas: 500

Page 1 of 5  > >>